Als je ernstig ziek bent geweest door corona kun je daar nog steeds (long)klachten van ondervinden. Welke klachten precies en hoe de klachten zich ontwikkelen, is nog niet duidelijk. Daarom is het belangrijk om het verloop van de klachten in kaart te brengen, zodat passende behandeling en ondersteuning kan worden geregeld.
Op de pagina's hieronder lees je meer over zorg en onderzoek. Je kunt ook het overzicht van externe onderzoeken bekijken. N.B. Wil jij jouw ervaring inzetten voor onderzoek en goede zorg rondom corona? Bekijk dan de verschillende mogelijkheden bij 'Denk jij mee?'
Informatie over dit onderwerp
Help coronalongplein verder ontwikkelen
‘Wij maken ons hard voor goede zorg en onderzoek voor mensen met klachten na corona’
Veelgestelde vragen
Mijn klachten komen steeds terug, ook al dacht ik dat ik hersteld/aan het herstellen was. Wat is de verklaring hiervoor?
Het is bekend dat herstel van infecties/longontsteking met vallen en opstaan gepaard gaat. Het immuunsysteem van het lichaam werkt hard om het virus op te ruimen. Dit vraagt energie en tijd. Omgevingsfactoren zoals stress, weersomstandigheden, slaap, conditie en voeding kunnen een rol spelen bij het variërende klachtenbeloop in de periode na infectie. Vooral bij personen met onderliggende longaandoeningen kan dit een rol spelen. Hoewel er in de populaire media regelmatig gesuggereerd is dat mensen een herinfectie met coronavirus kunnen krijgen, is dat tot op heden niet wetenschappelijk aangetoond (Bron: KCDC website, onderzoek van 19 mei 2020).
Zijn er revalidatietrajecten na corona, als je niet in het ziekenhuis hebt gelegen?
Mensen met ernstige restklachten na corona kunnen gebruikmaken van paramedische herstelzorg, bestaande uit fysio- en oefentherapie, logopedie, diëtetiek en ergotherapie. Een medisch specialist of huisarts kan je doorverwijzen naar de paramedische zorgverlener die het beste kan helpen bij je klachten.
Welke professionele hulp kan ik (met/zonder een positieve test) krijgen voor mijn herstel, als ik niet in het ziekenhuis ben opgenomen en wie moet hiervoor betalen?
Door de uitbreiding van het basispakket per 18 juli 2020 kunnen post-coronapatiënten met langdurige klachten minimaal zes maanden lang gebruik maken van paramedische zorg, namelijk:
- Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
- Ergotherapie: maximaal acht behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur). De bestaande 10 uur uit de basisverzekering mogen echter NIET gebruikt worden voor het herstel van COVID 19, maar wel voor andere aandoening/ indicaties.
- Dieetadvies: maximaal 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uur) Ook hier geldt dat de bestaande 3 uur dieetadvisering NIET gebruikt mogen worden voor herstel na COVID, maar wel voor andere indicaties, zoals bijv. diabetes.
Er is geen overheveling mogelijk van de aanspraak van de ene paramedische discipline naar een van de andere paramedische disciplines. Je kunt dus niet uren ergotherapie “inzetten” als je fysiotherapie tekort komt.
De nodige behandelingen worden vooralsnog direct vergoed via de basisverzekering van de patiënt. Het enige dat de verzekerde zelf moet betalen, is het eigen risico van zijn/haar zorgverzekering. Die bedraagt 385 euro in 2020.
Wie komt hiervoor in aanmerking?Alle post-coronapatiënten die op een reguliere ziekenhuisafdeling hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest komen in aanmerking voor ruimere dekking vanuit de basisverzekering waartoe de overheid in juli heeft besloten. Voor IC-patiënten is er indien nodig ook een revalidatietraject (in het ziekenhuis of in een gespecialiseerd revalidatiecentrum) mogelijk. Dit wordt ook wordt gedekt door de basisverzekering. Uiteraard is hiervoor wel een verwijzing van de arts nodig.
Bij post-coronazorg is het een voorwaarde dat er door een huisarts of een andere arts, zoals een longarts, een COVID-19 besmetting is vastgesteld óf een sterke verdenking daarvan. De zorg is alleen bedoeld voor mensen die langdurig klachten ondervinden, zoals vermoeidheid of benauwdheid.
De eerste behandeling paramedische zorg voor post-coronapatiënten moet bovendien binnen één maand na verwijzing plaatsvinden en duurt maximaal een half jaar. Dit kan eventueel met een half jaar verlengd worden op verwijzing van een medisch specialist.
“Aan het eind van de eerste periode van 6 maanden kan bij uitzondering en op goed gedocumenteerde indicatie van de medisch specialist, die de diagnose heeft gesteld, een beroep worden gedaan op een tweede behandeltermijn van maximaal 6 maanden. Als er sprake is van blijvende longschade of fysieke schade waarvoor paramedische interventie zinvol wordt geacht.”