Er is nog weinig bekend over het coronavirus en de langeretermijngevolgen voor patiënten die herstellen. Wat is de impact op hun leven? Post-coronapatiënten vertellen hun persoonlijke verhaal. Je leest ze hieronder.
Informatie over dit onderwerp
Steun ook ons plein
‘Dankzij het coronalongplein merkte ik dat ik niet de enige was.
De herkenning bij lotgenoten is fijn.’ – Judith

Veelgestelde vragen
Wat moet ik doen als ik weken tot maandenlang ziek blijf en geen hulp of zorg krijg?
Heb je niet in het ziekenhuis gelegen, en houd je vervelende klachten na corona? Vraag dan je huisarts om een verwijzing naar de longarts. Deze kan tests uitvoeren om te onderzoeken wat er met je longen aan de hand is. En hij kan bepalen welke zorg je op dit moment nodig hebt. Heb je wel in het ziekenhuis gelegen maar blijf je tobben met je gezondheid en krijg je daar onvoldoende nazorg voor? Vraag je huisarts dan om je nogmaals te verwijzen naar een longarts.
Zijn er revalidatietrajecten na corona, als je niet in het ziekenhuis hebt gelegen?
Vaak lukt het om zelfstandig je conditie weer op te bouwen, soms met hulp van een fysiotherapeut. Als dit niet goed lukt, kan de huisarts je verwijzen naar de longarts om vast te stellen of je op het goede spoor zit of dat bijzondere revalidatie nodig is. Veel fysiotherapiepraktijken hebben revalidatieprogramma’s voor patiënten die corona hebben gehad.
Welke professionele hulp kan ik (met/zonder een positieve test) krijgen voor mijn herstel, als ik niet in het ziekenhuis ben opgenomen en wie moet hiervoor betalen?
Door de uitbreiding van het basispakket per 18 juli 2020 kunnen post-coronapatiënten met langdurige klachten minimaal zes maanden lang gebruik maken van paramedische zorg, namelijk:
- Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
- Ergotherapie: maximaal acht behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur). De bestaande 10 uur uit de basisverzekering mogen echter NIET gebruikt worden voor het herstel van COVID 19, maar wel voor andere aandoening/ indicaties.
- Dieetadvies: maximaal 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uur) Ook hier geldt dat de bestaande 3 uur dieetadvisering NIET gebruikt mogen worden voor herstel na COVID, maar wel voor andere indicaties, zoals bijv. diabetes.
Er is geen overheveling mogelijk van de aanspraak van de ene paramedische discipline naar een van de andere paramedische disciplines. Je kunt dus niet uren ergotherapie “inzetten” als je fysiotherapie tekort komt.
De nodige behandelingen worden vooralsnog direct vergoed via de basisverzekering van de patiënt. Het enige dat de verzekerde zelf moet betalen, is het eigen risico van zijn/haar zorgverzekering. Die bedraagt 385 euro in 2020.
Wie komt hiervoor in aanmerking?Alle post-coronapatiënten die op een reguliere ziekenhuisafdeling hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest komen in aanmerking voor ruimere dekking vanuit de basisverzekering waartoe de overheid in juli heeft besloten. Voor IC-patiënten is er indien nodig ook een revalidatietraject (in het ziekenhuis of in een gespecialiseerd revalidatiecentrum) mogelijk. Dit wordt ook wordt gedekt door de basisverzekering. Uiteraard is hiervoor wel een verwijzing van de arts nodig.
Bij post-coronazorg is het een voorwaarde dat er door een huisarts of een andere arts, zoals een longarts, een COVID-19 besmetting is vastgesteld óf een sterke verdenking daarvan. De zorg is alleen bedoeld voor mensen die langdurig klachten ondervinden, zoals vermoeidheid of benauwdheid.
De eerste behandeling paramedische zorg voor post-coronapatiënten moet bovendien binnen één maand na verwijzing plaatsvinden en duurt maximaal een half jaar. Dit kan eventueel met een half jaar verlengd worden op verwijzing van een medisch specialist.
“Aan het eind van de eerste periode van 6 maanden kan bij uitzondering en op goed gedocumenteerde indicatie van de medisch specialist, die de diagnose heeft gesteld, een beroep worden gedaan op een tweede behandeltermijn van maximaal 6 maanden. Als er sprake is van blijvende longschade of fysieke schade waarvoor paramedische interventie zinvol wordt geacht.”