Op https://coronalongplein.nl/informatie/voedingstips-om-te-herstellen-na-… lees ik dat je eiwit kunt gaan verbranden bij onvoldoende intake van koolhydraten/ vetten.

Ik heb de 'milde' corona, half maart eerste  klachten, negatieve test, in juni na flinke terugval wel antistoffen).

Mijn lijflucht is ergens in het proces veranderd, heel indringend, maar niet altijd. Nu denk ik dat mijn zweet naar ammoniak ruikt en ik misschien eiwit verbrand.

De eerste week was ik 2kg afgevallen, ondanks weken zonder reuk/ smaak/ eetlust heb ik altijd mijn gebruikelijke porties gegeten en bleef op gewicht (in de periodes met terugkeer v klachten kostte dat wel meer moeite - extra toetje/ koekje).

Nu verhoog ik mijn eiwit intake (ik voldeed aan advies v voedingscentrum) met ongeveer 20 gram per dag*. Daarbij voel ik me minder intens vermoeid en ik merk dat ik sneller herstel.

Echter óók na een stevig ontbijt met havermuesli/kefir én een stuk fruit voor de wandeling, heb ik nog steeds een ammoniak lucht na een uur rustig wandelen maar ook vaak 's nachts.

Mijn vragen:

1. Is mijn stofwisseling veranderd door corona?

2. Moet ik vaker kleinere portie eten omdat mijn lichaam onvoldoende energie kan halen  uit een maaltijd van twee uur geleden?

3.  Hoeveel eiwit moet je binnen krijgen voor herstel - ik ben thuis écht mild ziek geweest in maart (veel slapen, 2x kortdurend lichte koorts, érg neusverkouden én buikgriep achtige klachten en migraine). De klachten kwamen alleen steeds terug met uiteindelijk een niet milde terugval na 7weken (en een paar volledig klachtenvrije dagen). Sindsdien hield ik weken hoge hartslag en kortademigheid en kon alleen heel rustig 20min actief zijn dan weer pauze tot m'n hartslag minder extreem werd.

Inmiddels ben ik in week 21 en is er sinds zo'n 7 weken een duidelijk stijgende lijn, maar zeker ook nog een gekke begrensdheid in energie, soms ademhaling (geen longschade) en belastbaarheid qua mentale inspanning. Ik hoop dat optimale voedingsintake de stijgende lijn versnelt.

*toen ik even nóg meer eiwit nam werd ik zwaarder.

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Longfonds Advieslijn
Zorgprofessional
3 jaar geleden

Beste Kwakkel-Eendje,

Hartelijk dank voor uw bericht. Zie hieronder het antwoord van de diëtist. 

Beste mw

Dank voor uw vraag.

Uw verhaal en klachten komen veel voor bij herstellende Coronapatienten en eigenlijk is te  weinig oog voor de nare klachten die kunnen ontstaan bij een onvoldoende inname en het verhaal rond de eiwitten.
Ja uw lichaam verbruikt inderdaad meer energie en met name eiwitten bij herstel.
Gebruikt u te weinig voedingsstoffen (en dat gebeurt al snel als u ziek bent , u minder trek heeft en uw lichaam verhoogde behoefte heeft door de ziektestress) dan gaat het lichaam eiwitten uit de spieren verbranden en  dat kan idd veel klachten  zoals krachtverlies, extreme  vermoeidheid en ook die geur veroorzaken.
U kunt nu met uw Corona wel een behoefte aan eiwit hebben  die 1,5-2x (!) zo hoog ligt als van een gezond persoon.
U geeft aan dat u eerst at vlgs voedingscentrum en dat is 0,8-1,0 per kg ideaal lichaamsgewicht. Dat is dus voor u nu te weinig om goed te herstellen. Met 20 g extra eiwit wat u nu extra eet is dus ook nog te weinig maar wel net iets om het wel wat effect te (be)merken. Dat beschrijft u ook.  Voor meer effect zult u dus nog meer eiwit moeten gebruiken.
Ik weet niet wat u weegt en uw lengte is maar ik schat dat u nu wel zo’n 60 g eiwit extra nodig heeft, dus nog een keer 2 porties van die 20 g extra!
In deze database staan diverse eiwitrijke produkten zodat u kan zien wat  u kunt eten om die eiwitten te behalen. https://www.stuurgroepondervoeding.nl/energie-en-eiwitrijke-producten

Daarbij moet u zeker niet om reden van angst zwaarder te worden minder eiwit  gaan eten , vergeet niet dat u met extra eiwitten uw herstel bevordert en afgebroken spiermassa weer wordt opgebouwd en spieren wegen altijd zwaarder dan vet. Laat u dus niet misleiden door uw weegschaal maar u leiden door uw welbevinden/vermindering van klachten  en uw behoefte ivm de Corona. Uw herstel staat nu bovenaan het prioriteitenlijstje, die paar kg te zwaar zijn nu minder van belang en komt later wel.

Als laatste wil ik u aanraden een diëtist te raadplegen voor een persoonlijk, op maat dieetadvies.
Uw huidige intake kan worden berekend en er kan worden berekend wat uw behoefte is en daarvoor een individueel eetplan worden opgesteld met de maaltijden, produkten, verdeling over de dag etc. Daar kunt u echt heel veel aan hebben en wellicht nog tot verrassingen komen te staan wat u meer of minder nodig heeft.
Recent is besloten dat de diëtist bij begeleiding van de voeding bij herstellende Covid patienten maar liefst voor 7 uur per jaar wordt vergoed uit de basisverzekering (dat was 3 uur). Maar daar gebruik van zou ik zeggen !

Er zijn diverse diëtisten gevestigd door heel Nederland . U kunt een diëtist in uw woonplaats vinden op de site van de Nederlandse Vereniging van Dietisten door rechtsonder uw woonplaats op te zoeken en aan te klikken bij ”vind een diëtist”. https://www.nvdietist.nl/
U kunt dan zelf met een praktijk die u aanspreekt contact opnemen en een afspraak maken.
En verwijzing van uw arts is wel nodig om gebruik te kunnen maken van die 7 uur.

Succes ermee !

MT 3 jaar geleden

Dank dietist! Artsen zouden dit meteen als advies mee moeten geven als je flink ziek bent. Ik kreeg advies om veel water te drinken, maar pas na maanden ontdekte ik het eiwit-tekort. Omdat veel eten moeilijk was heb ik eiwitten aangevuld met shakes en dat maakte zoveel verschil. Heel belangrijk voor herstel!

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid