Als je ziek bent geweest is het extra belangrijk om op je voeding te letten. Hoewel eten vaak moeilijker gaat door weinig eetlust en vermoeidheid, heeft je lichaam juist meer voedingsstoffen en energie nodig. Probeer dus genoeg te eten. Als je te weinig energie binnenkrijgt uit vetten en koolhydraten, kan je lichaam eiwitten gaan verbranden. Zorg ook dat je over de dag verdeeld genoeg drinkt: minstens 1,5 tot 1,7 liter per dag.  

Eiwitten 

Nadat je ziek bent geweest heeft je lichaam meer eiwitten nodig dan normaal. Eiwitten zijn de bouwstoffen van het lichaam en zijn nodig voor je weerstand en voor herstel en opbouw van de spieren.

Als je ziek bent, beweeg je weinig. Daardoor neemt je spiermassa af, ook die van de ademhalingsspieren. Spiermassa wordt ook afgebroken doordat de stofwisseling door de ziekte verandert. Dit geldt voor iedereen die ziek in bed heeft gelegen en zeker voor mensen die op de ic hebben gelegen. Spierzwakte na de ic komt voor bij een derde van de mensen die is beademd en tot de helft van de mensen die langer dan een week op de ic hebben gelegen.

Eiwitten helpen om de spieren die door de ziekte verzwakt zijn weer op te bouwen. Eet daarom meer eiwitrijke producten als je ziek bent geweest. Eiwitten zitten in vlees en vleeswaren, kip, vis, zuivelproducten, eieren, peulvruchten, pinda’s en noten. Neem bijvoorbeeld bij de warme maaltijd vlees, vis of een vleesvervanger zoals ei of peulvruchten. En eet liever hartig beleg op brood of beschuit in plaats van zoet broodbeleg.  

Tips voor energie- en eiwitrijke voeding 

Deze voedingsadviezen kunnen je helpen meer eiwitten en calorierijke voeding binnen te krijgen.  

Algemeen 

  • Eet en drink op tijdstippen waarop je trek hebt 

  • Varieer zo veel mogelijk: wissel zoete, zure of hartige gerechten, warme en koude gerechten regelmatig af 

  • Eet rustig en kauw goed 

  • Kies voor kant en klare gerechten als het te veel energie kost om zelf eten te maken 

Maaltijden

  • Het eten en drinken van vloeibare voedingsmiddelen kost vaak minder moeite. Neem bijvoorbeeld pap van volle melk of muesli met volle melk of yoghurt 

  • Beleg je brood ruim 

  • Neem eens iets anders op brood, bijvoorbeeld een kant en klare salade, roerei, vis, ragout of maak een tosti 

  • Tartaar of fijngemaakt gehakt zijn gemakkelijk te eten en te verwerken in gerechten, bijvoorbeeld door de stamppot 

  • Roer fijngesneden vleeswaren zoals ham of cornedbeef door de puree 

  • Neem in plaats van vlees ook eens ei, kaas, vis, peulvruchten, tofu of kant-en-klare vegetarische vervangingen 

  • Kies vaker voor gebakken in plaats van gekookte aardappelen 

Tussendoor

  • Kies tussendoor voor kleine, makkelijke hapjes en wissel af tussen zoet en hartig  

  • Goede hartige tussendoortjes zijn bijvoorbeeld nootjes, een lekkerbekje, een haring, stukjes kaas of worst, een huzarenslaatje, een toastje met vis en gevulde soep met extra vlees, groenten en ei 

  • Goede zoete tussendoortjes zijn bijvoorbeeld volle vruchtenkwark, drinkyoghurt of een vruchtencocktail

  • (Melk)producten, zoals kwark, yoghurt, pudding, shakes en repen, die extra eiwitten bevatten. Je kunt ze online en in de supermarkt vinden

Meer over eiwitrijke voedingsmiddelen vind je op stuurgroepondervoeding.nl/energie-en-eiwitrijke-producten.

Bekijk ook deze video van het Erasmus MC. Hierin vertelt diëtist Ana Kordic over goede voeding en hoe die bijdraagt aan een sneller herstel (van 12.05 – 16.25 minuut).

Externe video URL

Beweging  

Na ziekte kun je veel spiermassa verliezen, zeker als je op de IC hebt gelegen. Om spieren weer op te bouwen, is naast eiwit en energie ook beweging nodig. Meer informatie over beweging

Gewicht controleren 

Na ziek te zijn geweest is het goed om je gewicht in de gaten te houden door je wekelijks te wegen. Gewichtsverlies kan ook komen door verlies van spiermassa. Dan is een eiwitrijk voedingspatroon belangrijk voor je herstel. Als je gewicht daalt, neem dan contact op met je specialist, huisarts of diëtist. Ook als je weer op je normale gewicht bent, is het belangrijk om gezond te blijven eten.

Vitamines en mineralen

Als je meerdere weken minder voeding binnenkrijgt, krijg je te weinig vitamines en mineralen binnen. Dit zijn de belangrijkste vitamines om op te letten met betrekking tot corona: 

Vitamine D

Vitamine D speelt een rol bij de weerstand en bij een goede werking van de spieren. Als je genoeg in de zon komt, maakt het lichaam meestal vitamine D aan in de huid. Ongeveer tweederde van de hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt wordt op deze manier aangemaakt. De rest komt uit de voeding. In Nederland wordt vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd, maar niet aan olie. Vette vissoorten (zalm, makreel, haring) zijn natuurlijke bronnen van vitamine D. Vitamine D zit ook in vlees en eieren, maar minder dan in vette vis.

Sommige mensen hebben extra vitamine D nodig: jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen, mensen met een getinte huid en mensen die niet veel buiten komen. Als er aanleiding is voor een tekort, kan je huisarts een bloedonderzoek laten doen. Als blijkt dat je te weinig vitamine D in je bloed hebt, kan de huisarts extra vitamine D voorschrijven.

Vitamine B12

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof via bloed te vervoeren, naar alle delen in het lichaam. Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede opbouw en goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.

Vitamine C

Vitamine C beschermt je lichaamscellen tegen schade en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en de weerstand. Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen. Met een goede evenwichtige voeding met daarin twee stuks fruit en 250 gram groenten krijg je ruim voldoende vitamine C binnen.

Op voedingscentrum.nl kun je meer informatie vinden over vitamines en mineralen. Heb je vragen over vitamines of mineralen voor jouw situatie, neem dan altijd contact op met je huisarts of diëtist. Doe dit ook voordat je wat gaat slikken. Het is niet risicoloos.

Hulp van een diëtist

Na corona kun je lang last houden van verschillende klachten. Sommige klachten hebben een negatieve invloed op je eetpatroon. Denk aan benauwdheid, vermoeidheid, kauw- en slikklachten, reukverlies, verminderde smaak en minder eetlust. Afhankelijk van de leefstijl, leeftijd en persoonlijke situatie heeft elk lichaam andere behoeften. Voor persoonlijk advies of voor vragen en klachten over voeding, kun je terecht bij een diëtist. Op nvdietist.nl kun je een diëtist bij jou in de buurt vinden.

Steun het coronalongplein

‘Dankzij het coronalongplein merkte ik dat ik niet de enige was.
De herkenning bij lotgenoten is fijn.’ – Judith