Veel mensen krijgen klachten door corona. Na corona hervat de een al snel weer de gewone activiteiten, de ander kan nog maar weinig. Dat heeft ook te maken met je toestand voor je de ziekte kreeg. Wie vóór de infectie bijvoorbeeld al een long-, hart- of stofwisselingsziekte had, zal over het algemeen heviger ziek zijn geweest. Toch zijn er ook mensen die voorheen kerngezond waren en ernstig ziek werden door corona. Een grote groep ervaart relatief milde klachten, zoals vermoeidheid, benauwdheid, druk op de borst en hoofdpijn. Deze klachten kunnen echter weken tot maanden aanhouden, met vaak periodes van enorme terugval. Dit kan tot flinke belemmeringen in het dagelijks leven leiden.

Op deze pagina lees je over de meest voorkomende klachten en hoe je hiermee om kunt gaan. 

NOS.nl maakte een mooie interactieve graphic waarin de meest hardnekkige klachten per lichaamsdeel in beeld worden gebracht.

NOS na corona

Hoe ga ik om met mijn klachten?

Benauwdheid, kortademigheid 

Er zijn geen medicijnen tegen deze klachten. De benauwdheid of kortademigheid kunnen dagen tot weken aanhouden. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten uiteindelijk weer.

Pijn op de longen 

Veel mensen die het coronavirus hebben of gehad hebben klagen over pijn op de longen. Bij pijn en koorts kun je het beste paracetamol gebruiken. Paracetamol heeft vergeleken met pijnstillers als ibuprofen minder bijwerkingen en helpt voldoende tegen koorts en pijn.  

Vermoeidheid en minder uithoudingsvermogen 

Als je door het coronavirus milde of ernstige klachten hebt gehad, kun je een tijd lang last houden van vermoeidheid, minder uithoudingsvermogen en spierverzwakking en -stijfheid. Je bent dan veel sneller moe na traplopen, wandelen, fietsen of hardlopen en krijgt bijvoorbeeld meer rugklachten. We weten nog niet wat precies de oorzaak hiervan is, maar wel dat schade aan de longen meespeelt. Ook krijgen veel patiënten embolieën. Bloedpropjes belemmeren dan de opname van zuurstof in het lichaam, wat voor vermoeidheid zorgt. Daarnaast worden de spieren zwakker door het virus en verlies je spierkracht als je door de ziekte lang op bed ligt en weinig beweegt. 

Door aan je conditie te werken, kan de vermoeidheid geleidelijk verminderen. Lees meer over beweging.

Naast beweging is het na ziekte ook goed om op je voeding te letten. Met deze voedingsadviezen kun je je herstel bevorderen.  

Daarnaast kunnen simpele ademhalingsoefeningen helpen bij vermoeidheid. 

(Droge) hoest 

Het hoesten kan lang aan blijven houden, ook als andere coronaklachten al zijn verdwenen. Dit kan lastig zijn in sociale situaties. Adviezen hiervoor zijn: probeer de keel zo weinig mogelijk te schrapen, drink iets kouds bij een pijnlijke keel, stoom met heet water bij slijm, zuig op een dropje of neem een lepel honing bij kriebelhoest of een pijnlijke keel. Hoestdrankjes en hoesttabletten helpen niet. Bij veel andere virale luchtweginfecties duurt het hoesten zes tot acht weken, maar het is nog onbekend of dat ook geldt voor het coronavirus. 

Reuk- en smaakverlies

Verlies van reuk en smaak is een veel voorkomend symptoom bij patiënten die corona hebben gehad. Als het reuk- en smaakverlies lang duurt, kan dat leiden tot een verminderde voedselinname. Gewichtsverlies en ondervoeding kunnen daarvan het gevolg zijn. Dat belemmert een goed herstel. Neem bij gewichtsverlies daarom contact op met een diëtist.

Slaapproblemen

Je kunt nadat je corona hebt gehad last hebben van slaapstoornissen. Veel onderbroken nachten en nachtmerries zorgen ervoor dat patiënten minder energie hebben. Het kan dan helpen om ontspanningsoefeningen te doen én goed letten op de slaaphygiëne.

Concentratieproblemen

Je kunt na corona concentratieproblemen ervaren, zoals meer moeite hebben met denken en om op bepaalde woorden te komen. Mensen hebben vaak ook moeite met het opnemen van informatie. Een tekst begrijp je dan bijvoorbeeld pas na die tientallen keren opnieuw te lezen. Ook omgaan met prikkels kan moeilijker zijn. Het kan helpen om ontspanningsoefeningen te doen.

Angst en somberheid

Na corona kun je te maken krijgen met psychische klachten als angst, somberheid en depressie. Hiervoor kun je hulp vragen van een therapeut of psycholoog. Bezig zijn met lichaamsoefeningen of ademhalingsoefeningen heeft ook een kalmerend effect.  

Gewichtsverlies

Omdat deze ziekte vaak lang duurt, vallen mensen veel af. Dat is ook zorgelijk bij mensen met overgewicht. Door het gewichtsverlies gaat namelijk veel spiermassa verloren. Goede voeding en geleidelijk weer meer beweging kan je helpen om weer op gewicht te komen en bij het herstel van de spieren.  

Overige klachten

Patiënten melden ook andere klachten bij ons, die nog niet als algemeen bekend staan bij deze ziekte:

  • Coronatenen: lijken op wintertenen. Het gaat om blauw-paarse plekken op de tenen, soms met rode jeukende uitslag of blaren. Over deze aandoening aan de tenen en soms ook de vingers is nog niet veel bekend. Waarschijnlijk gaat het vanzelf over.

  • Beenklachten zoals trombosebeen. Neem bij een trombosebeen of angst hiervoor contact op met de huisarts.

Bekijk ook de video van het Erasmus MC.  In het eerste deel (van 0 – 3.30 minuut) vertelt longarts Susanne Huijts over de klachten na corona, hoe je daarmee om kunt gaan en hoe lang de klachten kunnen duren.

Externe video URL

 

Steun het coronalongplein

‘Dankzij het coronalongplein merkte ik dat ik niet de enige was.
De herkenning bij lotgenoten is fijn.’ – Judith