Beste professionals,

Eind maart had ik milde Corona en in september via internist uitgebreid bloedonderzoek gedaan waar niets bijzonders uitkwam. Ook een MRI ivm cognitieve/prikkelverwerkingsproblemen gaf niets bijzonders aan. Sinds juli fysiotherapie en eind november ook ergotherapie. Ernstige vermoeidheid, steken in in longen en hart met verhoogde hartslag en blijvend verhoging (37,3*)oplopend naar 38* bij lichte inspanning als half uur lopen blijft. Ik ga tergend langzaam vooruit. Wat is nu de beste stap eventuele restschade op te sporen? Ik hoor steeds een hartscan en longscan. Is dat juist?  Hartelijke groet van Jantien


Longfonds Advieslijn
Zorgprofessional
3 jaar geleden

Beste Jantien,

Bedankt voor je vraag. Zie hieronder het antwoord van de huisarts. 

Zoals bekend houden veel mensen langdurig klachten na een Corona infectie. Schade aan organen blijkt meestal niet aantoonbaar aanwezig, zo blijkt er opvallend weinig schade aan longen na een Corona infectie.

In een onderzoekssetting worden met zeer geavanceerde apparatuur soms wel afwijkingen gevonden. Meestal leiden deze bevindingen tot twee vragen:

  1. Is deze schade wezenlijk anders dan die welke ook gevonden wordt bij andere virusinfecties?
  2. Heeft deze schade klinische consequenties?

Aangezien het antwoord meestal ontkennend is, heeft dit geavanceerd onderzoek geen plaats in de dagelijkse praktijk.

We verwachten dat de meeste mensen met deze klachten zullen herstellen.
De adviezen zijn algemeen: Rook niet, eet verstandig, bouw conditie geleidelijk op, veel fysiotherapeuten hebben cursussen gevolgd om dit te begeleiden, roep eventueel de hulp van een ergotherapeut in om de belasting aan te passen aan de verminderde belastbaarheid en beter te verdelen. 

Met vriendelijke groet,

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid