Als je ernstig ziek bent geweest door corona kun je daar nog steeds (long)klachten van ondervinden. Welke klachten precies en hoe de klachten zich ontwikkelen, is nog niet duidelijk. Daarom is het belangrijk om het verloop van de klachten in kaart te brengen, zodat passende behandeling en ondersteuning kan worden geregeld.

Het Longfonds maakt zich hard voor mensen die blijvende longschade overhouden aan het coronavirus, door de concrete klachten en behoeften in kaart te brengen en te houden. Zo krijgen we een beeld van de medische en psychosociale problemen van nu en in de toekomst. We leren van de mensen met (long)klachten na corona. Daarop gebaseerd passen we onze informatie aan én we gebruiken dit in aansturing van de ontwikkeling van goede zorg en behandeling. De concrete vragen en problemen zijn bovendien uitgangspunt voor nieuw wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus. 

Help je mee? Wil je jouw ervaring inzetten voor onderzoek en goede zorg rondom corona? Bekijk dan de verschillende mogelijkheden bij 'Denk jij mee?

Ziektelastmeter - inzicht in jouw klachten

Het coronalongplein biedt toegang tot een zogenoemde Ziektelastmeter Ná Corona. Deze is speciaal gemaakt om meer grip te krijgen op de klachten die je mogelijk ervaart. In de Ziektelastmeter Ná Corona noteer je makkelijk en veilig je metingen. De antwoorden worden gepresenteerd in een overzichtelijke ballonnenplaat. Je kunt de Ziektelastmeter Ná Corona zo vaak invullen als je wilt en op die manier zie je hoe mogelijke klachten zich bij jou ontwikkelen. Je kunt de informatie ook gebruikten om te bespreken met je zorgverlener.

Deze Ziektelastmeter Ná Corona is ontwikkeld met het Longfonds, het CAPHRI Instituut en de Universiteit van Maastricht. De Ziektelastmeter is goed onderzocht bij mensen met de luchtwegaandoening COPD. Deze Ziektelastmeter is nog niet onderzocht bij mensen die een corona-infectie hebben gehad. Op basis van de informatie van het RIVM en studies uit het buitenland zijn er vragen en ballonnen toegevoegd.

Probeer het gerust eens uit 

 

Steun het coronalongplein

‘Dankzij het coronalongplein merkte ik dat ik niet de enige was.
De herkenning bij lotgenoten is fijn.’ – Judith