Vrouw die blaast in SpiroNoze, van zijkant bezien

De kans bestaat dat de SpiroNose binnenkort als ‘coronatest’ wordt ingezet. De SpiroNose is ontwikkeld mede dankzij financiële steun van het Longfonds en de VriendenLoterij en kan aan stofjes in uitgeademde lucht ‘ruiken’ of iemand een longziekte heeft. Als blijkt dat de SpiroNose inderdaad geschikt is als coronatest, heeft dat veel voordelen ten opzichte van de huidige coronatest.

 

Onderzoek naar de inzet van de SpiroNose bij corona

In verschillende ziekenhuizen worden ‘ademprofielen’ verzameld van mensen met een verdenking op corona. Dit doen artsen door deze coronapatiënten in de SpiroNose te laten uitademen. Het mengsel van stofjes in de uitgeademde lucht wordt door een computer geanalyseerd en deze gegevens komen in een online database terecht. Daar worden ze vergeleken met andere ‘ademprofielen’ en zo kan de computer binnen een minuut zeggen of iemand ziek is. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Leids Universitair Medisch Centrum, Franciscus Gasthuis & Vlietland en Star-shl in opdracht van het RIVM.

Er wordt momenteel hard gewerkt door alle betrokkenen binnen dit onderzoek om zoveel mogelijk ademprofielen te verzamelen. We verwachten binnen een aantal weken dat de gegevens kunnen worden geanalyseerd. Binnenkort zal dus duidelijk worden of de SpiroNose ook echt geschikt is als coronatest.

 

Voordelen van de SpiroNose als corona-tester

Nu worden vooral lange wattenstaafjes gebruikt om te testen of iemand corona heeft. Deze wattenstaafjes gaan diep de neus of mond in om slijm bij iemand af te nemen. Dat geeft vaak een erg onprettig gevoel. Bovendien duurt het zes tot acht uur voordat de uitslag bekend is. Testen met de SpiroNose is veel eenvoudiger: je hoeft er alleen maar in uit te ademen. Daarna heb je binnen een minuut de uitslag. Als uit het onderzoek blijkt dat de SpiroNose – naast longziektes als COPD en astma - óók corona kan ‘ruiken’, wordt testen een stuk minder onaangenaam en weet je veel sneller of je besmet bent met het virus of niet.