Laatste update: 1 maand geleden

Herstel algemeen 

Hoe lang kunnen coronaklachten aanhouden? 

Klachten van vermoeidheid, spierzwakte, kortademigheid en benauwdheid kunnen enkele dagen tot meerdere weken of maanden aanhouden. Hoe zieker iemand is geweest van het coronavirus, hoe langer het herstel meestal duurt en de klachten aanhouden. Ook mensen die niet opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis kunnen maandenlang hevige klachten houden en niet goed opknappen. Vooral mensen die op de IC hebben gelegen kunnen nog maanden tot jaren last houden, zo leert de ervaring met patiënten die vanwege een (virale) longontsteking op de IC hebben gelegen. 

Mijn klachten komen steeds terug, ook al dacht ik dat ik hersteld/aan het herstellen was. Wat is de verklaring hiervoor?

Het is bekend dat herstel van infecties/longontsteking met vallen en opstaan gepaard gaat. Het immuunsysteem van het lichaam werkt hard om het virus op te ruimen. Dit vraagt energie en tijd. Omgevingsfactoren zoals stress, weersomstandigheden, slaap, conditie en voeding kunnen een rol spelen bij het variërende klachtenbeloop in de periode na infectie. Vooral bij personen met onderliggende longaandoeningen kan dit een rol spelen. Hoewel er in de populaire media regelmatig gesuggereerd is dat mensen een herinfectie met coronavirus kunnen krijgen, is dat tot op heden niet wetenschappelijk aangetoond (Bron: KCDC website, onderzoek van 19 mei 2020).

Kun je helemaal herstellen van het coronavirus? En hoe lang duurt dit? 

De meeste mensen zullen gelukkig volledig herstellen. Sommige mensen houden misschien restklachten of restschade aan de longen. Omdat we nog veel níet weten over corona, kunnen we niet goed inschatten welke patiënten wél en welke niet helemaal zullen herstellen. We verwachten dat hoe zieker je bent geweest, hoe langer het herstel duurt. 

Conditie opbouwen 

Hoe kan ik weer conditie opbouwen na corona? Kunnen jullie hiervoor tips geven? 

Bekijk de adviezen over het opbouwen van conditie na corona

Hoe kan ik mijn weerstand verhogen na corona? 

Gezonde voeding en geleidelijk weer meer beweging kan je weerstand helpen verhogen.  

Ik heb corona gehad en word na elke inspanning kortademig. Hoe moet ik daarmee omgaan? 

Ook bij kortademigheid na inspanning is het belangrijk te blijven bewegen, zo nodig met begeleiding van een fysiotherapeut. Tips en adviezen voor beweging.

Als je corona hebt gehad en je hebt nog veel last van moeheid of benauwdheid, moet je dan gewoon uitzieken of is het beter om te bewegen? 

Ben je nog erg moe of benauwd, dan is het belangrijk om rustig aan te blijven doen. De moeheid en benauwdheid kunnen je ontmoedigen weer te gaan bewegen, en kunnen je herinneren aan de periode waarin je ziek was. Probeer desondanks in een aangepast tempo weer in beweging te komen. Soms is het nodig dat de huisarts of longarts vaststellen of je longen beperkingen hebben of dat je conditie nog onvoldoende is om te bewegen. Tips en adviezen voor beweging 

Zijn er ademhalingsoefeningen die ik kan doen tegen de kortademigheid door corona? 

Bekijk de ademhalingsoefeningen die hierbij kunnen helpen. 

Zorg/nazorg

Wat moet ik doen als ik weken tot maandenlang ziek blijf en geen hulp of zorg krijg?

Heb je niet in het ziekenhuis gelegen, en houd je vervelende klachten na corona? Vraag dan je huisarts om een verwijzing naar de longarts. Deze kan tests uitvoeren om te onderzoeken wat er met je longen aan de hand is. En hij kan bepalen welke zorg je op dit moment nodig hebt. Heb je wel in het ziekenhuis gelegen maar blijf je tobben met je gezondheid en krijg je daar onvoldoende nazorg voor? Vraag je huisarts dan om je nogmaals te verwijzen naar een longarts.

De arts zegt dat ik milde klachten heb, maar ik ben al meer dan 8 weken ziek en kan bijna niets. Hoe kan dat?

Er is een groep post-corona patiënten met zeer veel lichamelijke klachten. Als deze patiënten niet hoeven te worden opgenomen in het ziekenhuis of de IC, spreekt men van een milde vorm van de ziekte. Dat betekent dat het zuurstofgehalte goed genoeg is om niet opgenomen te hoeven worden. Maar de klachten zijn echt, en voor patiënten zelf vaak wel ernstig.

Zijn er revalidatietrajecten na corona, als je niet in het ziekenhuis hebt gelegen? 

Vaak lukt het om zelfstandig je conditie weer op te bouwen, soms met hulp van een fysiotherapeut. Als dit niet goed lukt, kan de huisarts je verwijzen naar de longarts om vast te stellen of je op het goede spoor zit of dat bijzondere revalidatie nodig is. Veel fysiotherapiepraktijken hebben revalidatieprogramma’s voor patiënten die corona hebben gehad. 

Welke professionele hulp kan ik (met/zonder een positieve test) krijgen voor mijn herstel, als ik niet in het ziekenhuis ben opgenomen en wie moet hiervoor betalen?

Voor herstel onder begeleiding is het afhankelijk van de hulpvraag welke zorgprofessional ingeschakeld moet worden. Elke zorgprofessie (fysiotherapie/ diëtiek/ ergotherapie/ logopedie/ maatschappelijk werk etc.) heeft een eigen vergoedingenstructuur. Raadpleeg eerst de polisvoorwaarden van de zorgverzekering om te kijken voor welke zorg er vergoeding is. Bij fysiotherapie kan een in corona-geschoolde fysiotherapeut helpen bij het herstel. Problemen kunnen bestaan bij het opbouwen van kracht of conditie, ademhaling en/of kortademigheid en bij het oppakken van activiteiten in-en-om huis, sport, ontspanning of werk.

Wanneer er geen opname is geweest in ziekenhuis komt de vergoeding voor fysiotherapie altijd uit de aanvullende verzekering. Het maakt hierin niet uit of er een negatieve of positieve test is geweest. Het aantal behandelingen hiervoor is dus afhankelijk van de afgesloten aanvullende verzekering. Check in de polisvoorwaarden van de zorgverzekering of er vergoeding voor fysiotherapie mogelijk is. Bij twijfel over de vergoeding en mogelijkheden is het meestal ook mogelijk om hierover informatie te vragen bij een corona-fysiotherapeut in je buurt. Hij/zij weet ook welke lokale afspraken en mogelijkheden er zijn in het herstel na corona. Deze fysiotherapeuten zijn te vinden op https://chronischzorgnet.nl/nl/zorgzoeker

Mijn aanvraag voor noodzakelijke huishoudelijke ondersteuning is goedgekeurd, maar dit mag nog niet in gang worden gezet omdat de huisarts geen verklaring af kan geven of ik wel of niet meer besmettelijk ben. Wat kan ik doen?

Huisartsen geven inderdaad geen verklaringen af, hiertoe hebben zij gezamenlijk besloten. Om aan te tonen dat je niet besmettelijk bent, kun je via de GGD een coronatest laten doen.

Test/besmetting 

Biedt een mondkapje en 1,5 m afstand houden voldoende bescherming als je bijvoorbeeld naar de winkel toe moet voor boodschappen?

De maatregelen zoals een mondkapje dragen en 1,5 meter afstand houden geven wel enige bescherming, maar zeker geen 100%. Als je heel erg bezorgd bent over je gezondheid, kun je ervoor kiezen boodschappen thuis te laten bezorgen of iemand in je omgeving te vragen boodschappen voor je te doen.

Ik wil graag zo snel mogelijk weten of ik het coronavirus heb gehad, wat moet ik daarvoor doen? 

Op dit moment worden alleen mensen getest die klachten hebben én in de risicogroep vallen. Lees hier meer over. Er zijn al wel commerciële tests beschikbaar, bijvoorbeeld zogenaamde serologische tests. Deze meten of er antistoffen tegen het virus in je bloed zitten, maar we weten niet of deze tests voldoende betrouwbaar zijn. 

Hoe weet ik zeker dat ik niet meer besmettelijk ben, nu ik het coronavirus heb gehad? 

We weten niet 100 procent zeker of mensen na het coronavirus niet meer besmettelijk zijn. Zeer waarschijnlijk ben je niet meer besmettelijk als je geen klachten meer hebt en 48 uur niet meer hoest of slijm ophoest.  

Ik heb een ernstige vorm van corona gehad. Is er een kans dat ik het weer krijg? 

Dit weten we nog niet zeker. Daar moet nog onderzoek naar worden gedaan. 

Pas na maanden ziek te zijn geweest heb ik, in verband met het ruimere testbeleid, een test aangeboden gekregen. Mijn huisarts zegt tegelijkertijd dat de kans groot is dat ik negatief zal testen, of omdat het virus niet meer aanwezig is (negatief) of omdat het niet meer aan te tonen is (vals negatief). Hoe kan ik er dan achter komen of ik wel of niet besmettelijk ben?

Als de uitslag van de coronatest negatief is, ben je niet meer besmettelijk.

Stel dat ik en anderen met langdurige klachten, op basis van een vals negatieve test, weer alle activiteiten gaan oppakken, riskeren we dan niet dat de besmettingen uit de hand lopen?

Je kunt via de GGD een coronatest laten doen. Deze test is betrouwbaar, daarom kun je ervan uitgaan dat je bij een negatieve uitslag niet besmettelijk bent. Andere tests zijn niet altijd betrouwbaar.

Volgens de huidige richtlijnen moet ik (en mijn gezin/huisgenoten) in quarantaine totdat ik 24 uur klachtenvrij ben. Moet dit nog steeds na éen, twee of drie maanden (met klachten)? En zo ja, wat moet ik doen als het in mijn/onze omstandigheden simpelweg niet vol te houden is?

Bij klachten van verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen, koorts (38 graden of hoger) moet je thuis blijven. Blijven de klachten maandenlang voortduren? Dan kun je met je gezinsleden via de GGD een coronatest laten afnemen, waaruit blijkt of je het virus nog bij je draagt. Is de uitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine.

Mijn leidinggevende wil dat ik weer kom werken omdat ik negatief ben getest op corona. Maar ik herken de klachten en de huisarts bevestigt dat er soms vals negatieve uitslagen zijn, zeker na een paar weken van ziekte. Hoe kan ik hiermee omgaan? Ik wil niemand besmetten.

Je kunt via de GGD een coronatest laten doen. Deze GGD-test is betrouwbaar, daarom kun je ervan uitgaan dat je bij een negatieve uitslag niet besmettelijk bent. Zo nodig kun je de test laten herhalen. Andere tests, zoals de sneltests, zijn niet altijd betrouwbaar.

Mijn huisarts zegt dat ik het virus waarschijnlijk niet langer bij me draag, maar dat er sprake kan zijn van restklachten, waardoor ik ook niet meer besmettelijk zou zijn. Hoe kom ik achter of dat zo is?

Je kunt je via de GGD (kijk op thuisarts.nl) laten testen of je op dit moment corona hebt. De huidige tests die aantonen of je besmet bent geweest en of je antistoffen tegen corona hebt zijn echter nog niet betrouwbaar genoeg.

Restschade 

Kan ik longschade hebben door corona, en hoe kom ik erachter of ik dat heb? 

Een kleine groep coronapatiënten houdt restklachten en heeft longschade overgehouden aan het virus. De longarts kan dit vaststellen door verschillende tests uit te voeren, zoals een thorax-foto (röntgenfoto van de borstkas) of scan van de longen, een longfunctietest en soms ook een fietstest. 

Kinderen 

Wat zijn coronaklachten bij kinderen met een chronische longziekte, en moet ik me zorgen maken als mijn kind het coronavirus heeft? 

Er zijn nog weinig gegevens over kinderen met chronische long- of luchtwegklachten, met een hartaandoening of met een afweerstoornis. Gezien echter de milde presentatie van dit virus bij kinderen in het algemeen maken wij ons niet meer zorgen dan bij andere verkoudheidsvirussen. Elke virusinfectie geeft bij deze kinderen een wat verhoogde kans op luchtwegklachten, maar met het coronavirus lijkt dat tot nu toe niet anders dan met andere luchtwegvirussen. Voor je kind is het dus waarschijnlijk vergelijkbaar met het doormaken van een heftige verkoudheid. Ouders van kinderen met chronische aandoeningen die het coronavirus hebben moeten niet zelfstandig hun medicatie aanpassen.  

Mijn huisarts zegt dat mijn kinderen wel naar school mogen en/of met anderen kinderen spelen, als ze maar geen klachten hebben. Is dat wel verstandig wanneer ik zelf nog steeds klachten heb?

Deskundigen zijn op basis van onderzoek van mening, dat kinderen volwassenen nauwelijks besmetten. Kinderen worden zelf ook veel minder vaak besmet. Bij groepen patiënten die besmet zijn, is meestal een volwassene degene die anderen besmet heeft (https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/kinderen). Daarom kun je het advies van de huisarts gewoon opvolgen.

Medicijnen

Kunnen mensen met een longziekte die corona hebben hun inhalatiemedicijnen en onderhoudsantibiotica blijven gebruiken? 

Het is belangrijk de voorgeschreven inhalatiemedicijnen te blijven gebruiken, omdat anders longklachten kunnen verergeren.  

Het gebruik van onderhoudsantibiotica is geen probleem: dat helpt gewone bacteriële infecties te voorkomen waarmee je ook weer minder kwetsbaar bent voor virale infecties. 

Overig 

Hoeveel kans heb je als longpatiënt om het coronavirus te overleven? 

Longpatiënten kunnen wel zieker worden van het virus dan gezonde mensen. Zo kunnen je longklachten verergeren of kun je een longaanval krijgen. De overlevingskans van longpatiënten is goed: net als de rest van de bevolking hebben de meeste longpatiënten lichte klachten. Een kleine groep krijgt ernstige klachten. De meeste geregistreerde overledenen hadden een hart- of vaatziekte, op de tweede plaats komen mensen met diabetes en op de derde plaats mensen met een longziekte. Het gaat met name om patiënten met COPD. 

Wanneer kan ik weer aan het werk als ik het coronavirus heb gehad? 

In principe kun je weer aan het werk als je ruim 24 uur geen coronaklachten meer hebt, zoals hoesten, snotteren en koorts. Als je ernstig ziek bent geweest of nog vermoeid en benauwd bent, is het verstandig langer de tijd te nemen om te herstellen. Zo nodig kun je hierover contact opnemen met je huisarts of de bedrijfsarts. 

Als er een vaccin wordt gevonden tegen corona, kan ik dan meteen worden ingeënt? 

Hierover is nu nog niets te zeggen. Als het vaccin wordt gevonden, zullen we daar direct over informeren. 

Is er verschil tussen gewone longontsteking en longontsteking bij corona? 

Ja, daar is een verschil tussen. Lees hier meer over

Moet ik een dieet volgen als ik het coronavirus heb gehad? 

Als je flink ziek bent geweest en niet snel helemaal herstelt, kan het verstandig zijn om goed te letten op wat je eet. Bekijk de adviezen en tips over voeding

Staat jouw vraag er niet tussen?

Stel dan je vraag onder het kopje Vraag het een professional. Je krijgt dan antwoord op je vraag van onze advieslijn of een van onze zorgprofessionals zoals een arts, verpleegkundige, fysiotherapeut of diëtist.

Heb je aanvullende informatie, vind je dat informatie niet klopt of heb je problemen met inloggen? Stuur dan een mail naar: coronalongplein@longfonds.nl

Let op: het kan twee weken duren voor je een antwoord krijgt. Is er haast bij? Neem dan contact op met je eigen zorgverlener.