Laatste update: 47 minuten geleden

Als je erg verzwakt bent na corona omdat je bijvoorbeeld in het ziekenhuis hebt gelegen, kom je in aanmerking voor behandeling van een fysiotherapeut of zelfs een revalidatiecentrum. Het Longfonds heeft hiervoor samen met het KNGF, longartsen, verpleegkundigen en andere partijen aanbevelingen opgesteld. Hiermee is er een eenduidig advies voor de behandeling. Je behandelend arts kan je hier meer informatie over geven en zo nodig doorverwijzen. Je kunt ook een goede longfysiotherapeut zoeken bij jou in de buurt. Je huisarts kan je helpen een therapeut te vinden.

Informeer bij je huisarts of zorgverzekeraar waar je terecht kunt voor zorg en de vergoeding daarvan. Zelf kan je zoeken via de Zorgzoeker van Chronisch ZorgNet of defysiotherapeut.com naar een fysiotherapeut in de buurt en/of die kennis heeft van longziekten en ook een scholing heeft gevolgd voor het behandelen van mensen die corona hebben gehad. Die kan je helpen bij je fysieke herstel. 

Fysiotherapie

Vaak is een lange periode meerdere keren per week fysiotherapie nodig voor het verbeteren van de conditie, fitheid en spierkracht. Een fysiotherapeut kan beoordelen welke fysieke problemen en mogelijkheden er zijn. Heb je vooral lichamelijke problemen, zoals verminderde spierkracht, je minder kunnen inspannen, problemen met ademhaling of ook geestelijke problemen zoals angst? Als je ook psychologische of sociale problemen hebt, ben je meer geholpen met revalidatie waarbij verschillende hulpverleners samenwerken.

Longfysiotherapie

Longfysiotherapeuten hebben uitgebreide expertise en kunnen na een grondige intake goed inschatten waar je het best mee bent geholpen en welke wegen je daarvoor kunt volgen. Ze weten naar wie ze je kunnen doorverwijzen bij andere problemen, zoals longartsen, kader-huisartsen, longverpleegkundigen, diëtisten, logopedisten en psychologen.

Goed om te weten

  • In het begin gaat de aandacht naar dagelijkse activiteiten (ook we genoemd als ADL), de dagelijks terugkerende dingen die je moet doen om zelfstandig te kunnen leven. Denk aan opstaan uit bed, weer leren lopen en traplopen.

  • Een juiste verdeling van je energie is zeker in de beginfase erg belangrijk. Ben je erg verzwakt, forceer dan niet. De therapeut zal je begeleiden in hoe vaak, hoe lang en hoe veel je kunt inspannen. Meer is niet altijd beter.

Vergoeding

Coronapatiënten kunnen na ontslag uit het ziekenhuis en op verwijzing van de arts 12 maanden lang fysiotherapie vergoed krijgen uit de basisverzekering. Dit kan vanaf de 21ste behandeling. 

De eerste 20 behandelingen moeten dus zelf betaald worden. Heb je een aanvullende verzekering voor fysiotherapie afgesloten? Vraag dan voor de zekerheid bij je zorgverzekeraar na of de eerste 20 behandelingen daar inderdaad uit vergoed worden.

Alle betrokken partijen zijn in overleg over de zorg voor ex-coronapatiënten. Het is belangrijk dat dit goed geregeld wordt. Voor veel mensen kan het betalen van die eerste 20 behandelingen een (te) grote drempel zijn. De verwachting is dat er voor de zomer voorstellen liggen.