Laatste update: 1 week geleden

Sylvia

Sylvia van Borre (47): "Zal ik blijvend last houden van mijn kortademigheid?"
Er is nog weinig bekend over het coronavirus en de langeretermijngevolgen voor patiënten die herstellen. Sylvia is een van hen en deelt hier haar verhaal. 

“Mijn man zei laatst dat ik echt heel ziek ben geweest. Maar dat heb je zelf op dat moment niet door, want de meeste tijd lig je koortsig in bed. Toch is het echt niet zomaar een griepje. Sommige mensen zeggen: ‘geef mij het virus maar, dan ben ik ervan af.’ Nou, be careful what you wish for.” 

“Mijn klachten waren zeker niet mild. Ik had hoge koorts en het leek of mijn longen in de fik stonden. Ik had heftige pijn tussen mijn schouderbladen, was benauwd en had veel druk op de borst. Alles deed zeer, vooral mijn buikspieren van het enorm veel en harde hoesten. Ik ben zeven kilo afgevallen. Ik snap dat ouderen dit niet trekken.” 

“Ik had niet de angst dat ik eronderdoor zou gaan. Toen ik ziek werd gingen alleen kwetsbare mensen eraan dood – en dat was ik niet. Maar er was wel een moment dat mijn man met de telefoon in zijn hand stond om het ziekenhuis te bellen, zo benauwd was ik. Dat wilde ik niet. In het ziekenhuis ben je echt van iedereen verlaten.”

Ik zou graag meer begeleiding krijgen bij hoe ik het beste uit de strijd kan komen.

"Via een collega hoorde ik dat het Longfonds onderzoek doet naar de gevolgen van het coronavirus en dat je je kan aanmelden. Ik zit graag bij die groep aanmeldingen, want het is fijn dat er naar de nasleep gekeken wordt. Dat het iets met je longen doet is wel duidelijk. Maar zal ik blijvend last houden van mijn kortademigheid? Ik zou graag meer informatie krijgen als die er straks is."

“Een paar dagen terug kreeg ik weer wat meer zin om dingen te doen. Daarvoor wilde ik alleen maar in bed liggen en slapen. Ik wil wel weer wat bewegen, ook omdat dat goed is voor mijn herstel, maar ik weet niet hoe. Ik mag van de GGD nog niet naar buiten omdat ik nog niet klachtenvrij ben. Ik hoest nog af en toe en heb veel slijm. Daarnaast lijkt het alsof ik de Mount Everest heb beklommen als ik de trap heb opgelopen.” 

Deel ook jouw ervaring

Ben jij ernstig ziek geweest van corona en ondervind je nog steeds longklachten? We horen graag jouw verhaal en behoeftes. Op basis hiervan passen we onze informatie aan én we gebruiken dit in aansturing van de ontwikkeling van goede zorg en behandeling. Jouw concrete vragen en problemen zijn bovendien uitgangspunt voor nieuw wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus. Help je mee? Vul dan dit formulier in.

Dit interview is afgenomen op 1 april 2020.