Laatste update: 2 maanden geleden
Geplaatst op: 2 maanden geleden Laatste update: 2 maanden geleden
Gespreksonderwerpen
Rvd

Hoi! 

Ik zit nu ook 6 weken thuis met 'milde' klachten. Elke week gaat het een paar procent beter. Inmiddels heb ik 'alleen' nog last van gierende, brandende longen en kortademigheid.

Ik lees veel verhalen van mensen met dezelfde klachten die nog niet hersteld zijn.

Ik ben benieuwd of er mensen meelezen die weken dezelfde klachten hebben gehad, en die nu niet meer hebben en genezen zijn. Lijkt me fijn om te weten dat je hiervan kan herstellen, en de normale dingen weer op te pakken.

Ik ben een man van 35 jaar en was echt topfit voor ik hiermee te maken kreeg.

Ik ben benieuwd naar positieve reacties en ervaringen!

Succes allemaal met herstellen! 

 

Cairoendenzel2 maanden geleden

Hallo, ik ben 8 weken na positief getest te zijn van Corona nog steeds benauwd en vermoeid. Zo kan ik 30 min fietsen. De dag erna lig ik weer plat. Heel grillig ziekte verloop. Ik was fit en gezond voor de Corona. Nu voel ik mij een wrak. Ik ben 53. 

BK1 maand geleden

Ben nu 15 weken onderweg. Leek wat beter te gaan nu weer enorme terugval. Vooral veel last met praten heel benauwd en hoe meer ik praat hoe meer pijn in mijn longen ik krijg. Ik vind dat je een hele goede vraag stelt. Hoop echt dat er al iemand genezen is na een lang ziekteproces. Sterkte! 

EllenvanTuel1 maand geleden

Hoi RVD,

ik zou niet alles hieraan ophangen, het antwoord wat hier gepost gaat worden. Een zijn wereldwijd veel mensen die van Corona genezen en die mensen zullen dit niet op 1 platform kenbaar maken. Dit is er gewoonweg niet. Ik denk persoonlijk dat velen zullen herstellen, de een wat sneller dan de ander. Ik las een verhaal van een stel wat in januari al besmet is geraakt wat nu, achteraf, Corona bleek te zijn nav de antistoffen test. Die mensen hebben er 5 maanden over gedaan om weer beter te worden. Dus tja lastig te bepalen en er is geen 1 tijdspad denk ik zelf. Blijf vertrouwen houden in je lichamelijke genezingkracht! Vooral doseren en niet te snel willen gaan qua sporten. Ik ben 43 jaar en ook erg sportief. Dus snap wat je zegt. Veel geduld hebben! 

Rvd1 maand geleden

Hoi! Inmiddels weer een paar weken verder. Ik denk ook dat iedereen zijn eigen weg heeft in het herstel. Bleef zelf maar op het zelfde punt hangen. De laatste twee weken heb ik echter geen branderige longen meer gehad, ben niet meer vermoeid en kan zonder klachten twee uur bewegen en hap niet meer naar adem in een gesprek. Elke week gaat het een paar procent beter. Sporten zit er nog lang niet, nog wel druk op de borst en verkrampte longen. Kom soms niet in mijn diepe ademhaling. Fysio helpt daar wel bij. Kreeg laatst een massage en de dagen erna was mijn ademhaling veel beter. Heerlijk gevoel, het kan dus wel!

Iedereen een voorspoedig herstel gewenst! Acceptatie voor wat het nu is, ik geloof ook dat de meesten uiteindelijk goed herstellen! 

EllenvanTuel1 maand geleden

Hoi RVD,

zie je wel. Fijn voor je, ook van die massage. Tijd is denk ik de grootste vijand voor ons allemaal en daar hebben we mee te dealen. Je lichaam geeft het tempo aan en helaas kunne we dit niet overhaasten. Mag ik vragen welke massage je hebt gehad? Misschien hebben we hier allemaal iets aan :). 

Voor jou ook een goed herstel gewenst en luister naar je lichaam! 

Groetjes Ellen 

EllenvanTuel1 maand geleden

Ik heb zometeen een afspraak met een ademhalings,- ontspanningstherapeute fie gespecialiseerd is van dixhoorn. Ben benieuwd. Ervaar zelf een lastig gevoel van strakheid rondom m’n hals wat bij inspanning toeneemt.

zit er aan te denken om een ostheopaat te raadplegen hiervoor, dit lees ik hier ook op deze site dat mensen hier heengaan. Heeft iemand van jullie daar ook ervaring mee? 

catharina2 weken geleden

Ik heb zeer positieve ervaringen met een osteopaat, kan ik je zeker aanraden. Ze maakt alles rondom mijn longen los, maar ook mijn darmen (slijmvliezen, dus ook geïrriteerd) en bijvoorbeeld de lever (in verband met afvalstoffen). Ik heb echt het idee dat dat het herstel bevordert. Ik heb geen gespecialiseerde osteopaat, maar wel eentje die meerdere ex-coronapatienten behandelt. 

Gemma1 maand geleden

(opmerking vooraf, ik had je tweede bericht over het hoofd gezien RvD. Fijn dat het inmiddels beter gaat! Maakt mijn reactie minder relevant maar kan hem niet weghalen.)

Hi RvD, ik (38 jr) ben nu sinds 12 maart onderweg. Twee maanden met ups en downs flink ziek geweest. Daarna kon er iets meer, maar voelde ik nog steeds de druk op mijn borst, dichtgeknepen keel, flinke vermoeidheid en regelmatig kortademig. Praten kostte grote moeite en ging op sommige dagen helemaal niet. Na ong. 10 of  11 weken bleef de kortademigheid steeds vaker weg, en kon er ineens een stuk meer. Ik merkte dat ik me veel makkelijker redde in huis, met koken, afwassen, langer achter elkaar kunnen zitten enz. Nog steeds met veel rust tussendoor, maar toch. Ik was (en ben) er erg blij mee.

Maar, het slechte nieuws; mijn conditie en kracht is compleet weggevreten. Een situatie die niet te vergelijken is met na 'gewoon' ziek zijn. Dit bouw ik niet eventjes weer op. Ik hoop voor jou natuurlijk dat het meevalt, en dat je alleen maar vooruit blijft gaan.

Nu, in de 16e week, red ik me redelijk. Ik doe sinds twee weken weer zelf boodschappen en rij weer auto. Maar nu het wereldje wat groter wordt, kom ik ook vaker mijn grenzen tegen. Ik kan 10 minuten wandelen en dan moet ik rusten. Fietsen gaat in slakkentempo. De lichte oefeningen vd fysio lukken maar net (10 squats, 10 keer mijn armen omhoog bewegen met 1kg-gewichten). Praten gaat gelukkig wel een heel stuk beter! Daar heb ik nauwelijks nog last bij.

Ik heb begeleiding van een fysiotherapeut en een logopediste. Ik ben daar erg blij mij, enerzijds omdat ik daardoor niet meer het gevoel heb dat ik in mijn eentje maar wat aan het aanklooien ben, en anderzijds omdat ik daardoor echt een goed beeld heb van waar ik sta, en wat er wel/nog niet kan.

Nog niet 100% genezen dus. De fysiotherapeut was helder: "je moet accepteren dat je een revaliderende patiënt bent. Vergelijk jezelf niet met wie je hiervoor was, maar met hoe je er een paar weken geleden aan toe was. Het goede nieuws is dat iedereen vooruit gaat, maar hou rekening met een traject van meerdere maanden." Misschien niet zo'n positief verhaal als waar je om vroeg maar hopelijk heb je er toch iets aan.

Sterkte!

EllenvanTuel1 maand geleden

Hoi Gemma,

het is een heel herkenbaar verhaal. Eigenlijk zelfde soort ziekteverloop dan jij. Ik heb ook lang het dichtgeknepen keel gevoel en dit lijkt nu stukken minder aanwezig. Heb een ademtherapeut en ze heeft me uitgelegd dat dit komt omdat je je nekspieren teveel aanspant. Tip is schouders omlaag doen en buik ontspannen, tong niet tegen gehemelte drukken. Ik heb allang al helder dat je met kleine stapjes vooruit gaat. Wij hebben ook een fysio en dat is idd erg fijn. Hebben een wandel en fietstest gehad afgelopen woensdag zodat inzichtelijk is waar je staat en wat er nog allemaal nodig is. Ook erg fijn! Het is een vreemde toestand want ook ik was super getraind. Maar goed, net zoals joi zegt, wij zijn al erg blij waar we nu staan. Hebben vandaag 3 km gewandeld en gaan straks 7 km fietsen. Allemaal met baby stapjes opgebouwd onder leiding van fysio. Zaak is om bewegingen in te slijten. Ook

onze fysio zegt dat we hier nog wel 2/3 maanden mee zoet zijn. Niks overhaasten en het Tijd gunnen. Lief voor jezelf zijn, veel rust en heel fijn dat er een professional meekijkt zodat je niet alleen aanklooit zoals je al zegt. 

 

Groetje en fijne avond allemaal 

EllenvanTuel1 maand geleden

Hoi Gemma,

even een vraag aan jou. Jouw fysio zegt dat iedereen vooruit gaat maar dat je jezelf moet zien als een revalidatiepatient. Zo zie ik mezelf ook. Op zich vind ik het wel verhelderend dat jouw fysio zegt dat iedereen vooruit gaat. Dat klinkt overtuigend. Wij gaan ook vooruit hoor, maar vroeg me af waar ze haar uitspraak op baseert. Is dit obv studie/behandeling rondom Corona? Hier hoor ik graag wat meer over. 

Groet en dank,

ellen 

Gerard3 weken geleden

Dag allen,

Misschien heeft iemand er iets aan: mijn fysiotherapeut ontdekte dat de spieren rondom mijn middenrif volledig verkrampt waren. Al na één keer masseren kon ik veel beter (dieper) ademen. Niet dat nu alles is opgelost... Op 21/3 ziek geworden, het begon met kortademigheid en daarna koorts, spierpijn, hoofdpijn, moe, geur en smaak weg. Na ruim 2 weken in bed (eetlust ‘helaas’ niet aangetast) weer op de been. Energieniveau / fysieke conditie was volledig weg. Nu, ruim 3 maanden later, nog steeds kortademig en in beroerde conditie. Voorheen ging ik om 23:00 naar bed en stond ik om 06:00 op, zonder wekker, nu om 21:00 naar bed en zelfs dan nog om 07:30 schrikken van de wekker. Met fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en een longverpleegkundige proberen we het niveau weer wat op te krikken, maar ik lijk op een soort plateau beland, en merk niet of nauwelijks vooruitgang. Het moeilijkst vind ik het doseren van energie, nog te vaak ga ik net even te ver en dat moet ik dan bezuren met een middag in de stoel hangen en een slechte nacht. Ik ben 58, was gezond, weliswaar niet heel sportief maar kon uren wandelen met of zonder hond, nu is na 2km in rustig tempo de pijp leeg en als ik dan ook nog praat tijdens het lopen moet ik af en toe even stoppen voor meer lucht. Zuurstofopname is perfect, hartslag ook, longcapaciteit mocht nog niet gemeten worden begreep ik (iets met het protocol, misschien is dat inmiddels anders).

’Goed’ om te lezen dat zoveel anderen met vergelijkbare klachten te kampen hebben, je gaat op een gegeven moment aan jezelf twijfelen.

 

Groet & sterkte allemaal,

Gerard

M uit M6 uur geleden

Hoi,

Na koorts op 20 maart en de overbekende milde klachten voel ik me nu deze week eindelijk weer goed. Ik kon nog niet op mijn hurken zitten en een onkruidje uit trekken. Af en toe ging ik toch over mijn lage grens door verkeerde inschatting van mijn eigen belastbaarheid. Met als gevolg weer druk op de borst. En 2 dagen futloos zijn. Mijn man zei steeds: je moet niet per dag kijken maar per week. En als ik dat deed zag ik steeds kleine vooruitgang. Fysio en ergotherapie hebben mij geholpen en een omgeving die mij afremde en begreep.
En nu begin ik weer aan hardlopen te denken.... (ik doe het nog niet). 
Adem rustig in en rustig uit, bouw gedoseerd op, heb geduld en hou hoop

Rvd1 uur geleden

Goede tip, per week bekijken. Dat probeer ik ook, zit in week 16 inmiddels. Weinig ups en veel downs, blijft een grillig verloop hebben. Gaat heel langzaam de goede kant op.

Zodra m'n middenrif/borst/longen/wat het ook is, weer in de fik staat leg ik nu alles neer waar ik mee bezig was. Valt echt geen pijl op te trekken wanneer dat gebeurd. Soms zelfs na een dag niks doen. Ik ben of benauwd (en soms duizelig) , of heb zo'n branderig gevoel. Ik word ook vaak wakker met hoofdpijn. Een enkele dag voel ik me soms bijna klachtenvrij. Heerlijk is dat. Ik denk dat het nog wel 10-20 weken gaat duren voor volledig herstel.

Maandag heb ik een ecg, xthorax, echo, fietstest etc bij de cardioloog. Erg benieuwd naar.

Psychisch is het rete zwaar af en toe. Niemand kent het verloop, de verwachting en wat verstandig is om te doen. Zoveel mensen, zoveel meningen ook. Spanning en stress wordt wel eens aangedragen als oorzaak. Ik kan prima reflecteren en wil naar alle mogelijke oorzaken kijken maar ken mijn lichaam redelijk goed. Volgens mij hyperventileer ik niet. Ik hoop soms zelfs dat dat het wel is, want dan kan je er dus wel vanaf komen.