Dag allemaal,

Zoals wel meer hier ben ik ook bij een coronafysio geweest. Deze gaf ook bij mij inderdaad aan dat ik een 4 aan inspanning moest hanteren.

Nu heb ik wat moeite met het subjectieve karakter van deze inschatting. Hebben jullie voor mij praktijkvoorbeelden van wat een 4 voor jullie is en wat je dan voelt? Bijvoorbeeld: moet je daar dan weer van op adem komen?

Groet, Esther

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

EllenvanTuel 3 jaar geleden

Hoi Esther,

heeft je fysio geen voorbeelden gegeven? Ze doet eerst een intake om te ontdekken hoe moe je bent, welke klachten je nu nog hebt en past vervolgens oefeningen daarop af. Dus een 4 activiteit is voor iedereen verschillend. 

Ik loop gewoon trap hier thuis zonder buiten adem te raken. Als je traploopt en kortademig wordt of moet uithijgen, is deze activiteit al een 8! Veel te hoog dus. 


Voorbeeld van een 4 voor mij:

ga in stoel zitten en til je onderbeen 4x op en strek deze. Aan beide kanten. Ook een oefening gehad waarbij ik m’n handen in elkaar moest haken en een beetje uit elkaar trekken. 1x links en 1x rechts. Succes en zou echt om voorbeelden vragen. Onze fysio mailt altijd voorbeelden 


Phoenix 3 jaar geleden

Ze heeft wel voorbeelden gegeven, maar de voornaamste boodschap uit mijn intake was: je doet veel te veel, dus dat waren met name voorbeelden van wat ik niet zou moeten doen. Blijft een beetje zoeken waar dan de grens ligt; ik ben gewend er vol tegenaan te gaan en dat kan niet. Maar wat wel kan? Wanneer is iets nog een 4 en wanneer een 5?

Op basis van wat jij schrijft denk ik dan bijvoorbeeld dat ik zelf ook wel de trap op zou mogen lopen, maar misschien wat minder snel dan ik op de automatische piloot zou doen...

Oefeningen heb ik dus (nog) niet gekregen. Denk de volgende keer wel. Het blijft lastig allemaal.

EllenvanTuel 3 jaar geleden

Hoi Esther,

ja het is ontzettend lastig. Ik blijf het absurd vinden dat je met thuisrevalidatie aan de gang moet zonder revalidatiecentrum :(. Af en toe maakt me dit angstig en paniekerig. Wil het graag goed doen voor mezelf en m’n longen maar voelt toch als een try out of zo. Als je trap kunt lopen (wij hebben twee verdiepingen dus doen het dagelijks, wel rustig, kun je het proberen. Als je hijgend boven staat weet je dat die belasting te intensief is en dat het een ‘8’ oefening is. Mss heel voorzichtig, voetje voor voetje proberen? In m’n hoofd wil ik ook vanalles maar de sleutel tot herstel is doceren en de tijd nemen.  Je mag echt maar 40% belasten. Succes en groetjes Ellen 

jolandav 3 jaar geleden

Oh ik moet wel hijgen als ik de trap op loop maar denk dat is gebrek aan conditie en ik heb als tip van de fysio 3x per dag 2xachter elkaar de trap op te lopen en zo conditie op te bouwen , ik kan daardoor nu al 30 min wandelen. En merk wel dat ik vooruit ga. Ik moet er wel bij zeggen dat ik de eerste 3 weken van de fysio alleen maar ademhalingsoefeningen heb gedaan toen kon ik niet eens in de kamer op en neer lopen zonder te hijgen, en mijn saturatie is altijd goed geweest ook bij de fysio op de loopband zakt ie iets naar de 96.

wat bedoel je met 40% van je capiciteit gebruiken? Groetjes Jolanda V

Vinx 3 jaar geleden

Hi Jolanda, wat een mooie verbetering, van niet normaal in de kamer, naar 30 minuten wandelen. Dat klinkt als een droom. En de aanpak klinkt controversieel: de trap is een hele zware activiteit en heeft mij vermoedelijk m'n meest recente terugval gekost (beeldbellen op zolder met de fysio om oefeningen te doen die nog niet een fractie zijn van het traplopen, tja,...). 

Ik heb overduidelijk ook moeite met het vinden van de 40%, maar het refereert naar de Borg-schaal (de 10-puntschaal, niet de 16-punt). Als je googlet op "borg schaal vermoeidheid" zie je dat de 4 overeen komt met zoiets als "matig". Het komt voort uit interviews met mensen die je vraagt "hoe zwaar is dit voor jou?". Je antwoordt dan alleen 4 als je nog flink aan de onderkant van je inspanning zit. En de ene dag kan iets dus een 4 zijn en de volgende dag dezelfde activiteit een 8.

Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid