Best longfonds. Graag zou ik tips ontvangen mbt het cognitieve herstel. Spierkracht en conditie doe ik met de corona fysio en gaan langzaam vooruit, heel fijn. Rustmomenten neem ik op vaste momenten en/of zo nodig.

Beeldwerk, informatie in gesprekken, op woorden komen, schrijven/fijne motoriek bij tekenen, interactie dat zijn dingen die nog maar kort kunnen en waar ik binnen no time (10-15 min) op 'leeg' loop. Ik was communicatief heel sterk, in verbinding sterk en dat is nu alles behalve. Zijn er tips? Behalve herstelmomenten, kortdurend 'belasten'?

Is het zo als ik fysiek wat minder zou doen dat er dan meer ruimte komt om cognitief een slagje te maken? Net als kinderen die leren praten en lopen ook niet tegelijk?

Graag hoor ik van u. Met vriendelijke groet, Gertild

Je bent nog niet ingelogd. Log in om te kunnen reageren.

Anoniem (niet gecontroleerd) 3 jaar geleden

Lastig Gertild, ben zelf ook erg benieuwd naar de reactie over een opbouw schema. Na in maart ziek te zijn geworden, en in mei ontzettend last van geheugenverlies/concentratieproblemen en extreme hoofdpijnsteken. Ben ik inmiddels al zover dat ik een halve dag weer naar het werk kan voor ondersteunende taken... Ik kan op dit moment mijn werk in het sociale werkveld om cliënten te begeleiden nog steeds niet aan ivm teveel prikkels. En na mijn idee staat nu sinds 3 weken mijn vooruitgang compleet stil. Voor de Corona maakte het mij niet uit hoeveel en wat ik op een dag moest doen. Nu geen idee wat de manier is om weer op dat niveau te komen. De huisarts zegt:  volop de prikkels tegemoet, maar de bedrijfsarts zegt: heel langzaam opbouwen en niet teveel willen. Het is natuurlijk voor niemand nog duidelijk hoe of wat, maar een beetje meer info/tips over belasten en opbouwen voor het cognitieve gedeelte zal erg gewenst zijn. 

Longfonds Advieslijn
Zorgprofessional
3 jaar geleden

Antwoord van de fysiotherapeut

Hallo Gertild,

We weten nog niet goed hoe lang het herstel kan gaan duren van de cognitieve klachten bij COVID-19. In tegenstelling tot jouw gedachte heeft het motorisch bezig zijn juist een positieve invloed op dat herstel van het brein. Zo weten we bijvoorbeeld dat iets uit je hoofd leren beter gaat als je daarvoor lekker wat  hebt bewogen. En dat veel bewegen goed is bij Alzheimerpatiënten. Wat nu wel aan de hand kan zijn is dat je hele systeem (deken en doen) toch te zwaar belast is met het herstel. Belangrijk is dus om niet teveel op 1 dag te doen, rust tussendoor te pakken, niet te snel te willen en vooral ook dat je rust van goede kwaliteit is. Probeer eens wat ontspannings- of mindfulnessoefeningen te doen tijdens de dag. Een mooie app hiervoor is de VGZ mindfulnessapp. Lukt het niet om echt tot rust te komen? Neem contact op met een psychosomatische fysio- of oefentherapeut.




Steun ons

Er moet meer perspectief komen voor mensen met Long Covid. Steun ons belangrijke werk!

Gezichten achter Long Covid